Skip to main content
AktuelltBloggStora komet

Kursen Integration, kultur och lokalsamhälle i Borgå

By 17 januari, 2019mars 29th, 2019No Comments

– Integration på svenska i Finland

Charlotta Eriksson och Valter Holmström presenterar verksamheten på Navigator och Luckans stödtjänster, Luckan UngInfo och Luckan Intergration.

Under hösten 2018 har kursen Integration, kultur och lokalsamhälle varit på gång i Borgå för nyanlända som integreras på svenska i Finland. Luckans delprojekt i Stora Komet – vägledningsprojektet på svenska i Nyland  har under hösten planerat kursupplägget. Projektkoordinatorn i Östra Nyland har lett kursen i samarbete med Borgå stadsbibliotek, Borgå folkakademi, kulturcentret Grand och Navigatorn i Borgå. De sakkunniga från UngInfo och Luckan Integration i Borgå har gett sin expertis genom att presentera verksamheten på Navigatorn i Borgå i det anrika WSOY-huset samt gett handledning i en workshop på Grand med temat yrken och branscher.

Upplägget planerades delvis utifrån deltagarnas egna behov. Projektet inleddes med att deltagarna fick berätta vilken bransch och vilket yrke intresserar dem. I dessa träffar uppmuntrades deltagarna att använda svenska. Deltagarna arbetade under hösten gruppvis med olika branscher såsom media, marknadsföring, ekonomi, lärararbete, VVS, hälsobranschen, turism och byggbranschen. Övningarna stödjer deltagarna då de söker sig vidare till utbildning och arbetsliv.  De fick dela med sig de erfarenheter och kunskaper de har med varandra. Kursens mål var att främja både språkinlärning och inkludering i samhället. Deltagarna fick se föreställningen med improvisationsgruppen Stjärnfall på kulturhuset Grand och de gjorde ett besök i Borgå stadsbibliotek och introducerades med lättläst litteratur. Deltagarna fick delta i julpyssel på Grand där de pysslade hjärtkorgar, pappersblommor och girlanger. Dessa dekorationer prydde granen på Grand under jultiden.

Riika Leppinen
Projektkoordinator
Stora Komet, Östra Nyland

Luckan